Arnaud Désirée + JASMINE


Logement Cauchois is located on the 4th floor of a building designed by Gustave Eiffel's firm in 1900 in Paris' 18th district. Initially comprising 3 rooms, the apartment was converted into a 2-room dwelling in 1997. The owners wanted to optimize their space in order to emphasize the features of this south-east facing corner apartment, in particular its light, airy feel and panoramic view over Paris. 
Therefore the team suggested knocking down the partition between the kitchen and the sitting room to create a larger space and a feeling of continuity throughout it. Next, they created a storage space and a bookcase/desk combination to optimise everyday usage. This considerable space saving was combined with sculptural and technical effects of a white monochromatic kitchen, which actually takes a back seat thanks to the fact that appliances (boiler, gas meter, microwave, refrigerator, etc.) have been integrated into the provided storage columns. The false ceiling of the kitchen was demolished in order to create more height, so a cornice light -which runs through the entire length of the kitchen- could be fitted. This defines the boundary of the dinning room while preserving the existing mouldings, but most importantly, it provides both direct and indirect light for the assortment of white textures applied, thus emphasising the many features within the room as a whole.