Arnaud Desiree + JASMINE

Cauchois in PARIS’ 18th arrondissement, on the 4th floor of a building designed by Gustave Eiffel’s firm in 1900. Initially comprising 3 rooms, the apartment was converted into a 2-room dwelling in 1997. The owners wanted to optimise their space in order to emphasise the features of this south-east facing corner apartment, in particular its light and airy feel and panoramic view over Paris. 
We therefore suggested knocking down the partition between the kitchen and the sitting room, to create a larger space and a feeling of continuity throughout. Next, we created some storage space and a bookcase/desk combination, so as to optimise everyday usage. This considerable space saving was combined with the sculptural and technical effects of a white monochrome kitchen, which actually takes a back seat thanks to the fact that the appliances (boiler, gas meter, microwave, refrigerator, etc.) have been integrated into the storage columns provided. The false ceiling in the kitchen was pulled down in order to create more height, so that a cornice light - which runs the entire length of the kitchen - could be fitted. This defines the dining room boundary while preserving the existing mouldings, but most importantly provides both direct and indirect lighting for the assortment of white textures applied, thus emphasising the various features within the room as a whole.